Sol og solbeskyttelse

Hvorfor blir huden solbrent?
Når huden utsettes for solens UV-stråler, danner den fargepigmentet melanin for å beskytte seg. Melaninet er altså kroppens naturlige beskyttelse mot solen, og huden tåler en viss dose sol på egen hånd. Men jo lengre du oppholder deg i solskinn, og avhengig av hvor sterkt solen skinner, jo større er faren for at du brenner deg.

Hvordan vet jeg når jeg trenger å beskytte meg?
De første tegnene på at huden din ikke tåler sol, er rødhet og svette. Du kan også få soleksem og blemmer. Symptomene viser seg ofte ikke før noen timer senere, så tenk forebyggende for å unngå skader.

Hvordan beskytter jeg meg?
Hvis du skal være ute i solen, uansett om du skal ligge og sole deg eller gjøre noe annet, så smør deg sjenerøst inn over hele kroppen. Ikke glem vanskelige steder som ører og føtter. Gjenta annenhver til hver tredje time, og bader du bør du smøre deg inn igjen etter hver dukkert.

Er solen veldig sterk, bør du ta på heldekkende klær eller gå inn i skyggen til det blir litt mildere. Hvorfor ikke gjøre som man gjør i mange sydlige land, ta en siesta midt på dagen?

I overskyet vær trenger jeg vel ikke solbeskyttelse?
Du kan faktisk bli solbrent selv om solen ikke er framme. UV-strålene kan gå gjennom skyene, så vær litt forsiktig også på en halvklar dag.

Hva betyr SPF?
Solfaktoren, SPF, angir hvor mye lengre man kan oppholde seg i solen sammenlignet med uten. Hvis du for eksempel smører deg inn med protecting day lotion SPF 20, så betyr det at en tjuendedel av UV-strålingen når huden din. Da kan du altså være i solen 20 ganger lengre enn om du ikke hadde beskyttet deg i det hele tatt.

Hva innebærer det når det står at produktet er vannfast?
I henhold til europeisk standard skal du kunne bade to ganger i 20 minutter (eller fire ganger i 20 minutter for ”ekstra vannfast”) og likevel ha minst 50 % igjen av den opprinnelige beskyttelsen. Det betyr altså ikke at du har samme beskyttelse som før du bader, så smør deg alltid inn igjen etter at du har tatt en dukkert.

Trenger barn sterkere solbeskyttelse enn voksne?
Barn har mer følsom hud enn voksne, det er først i tenårene at huden blir kraftigere og takler solstrålingen bedre. Husk å bruke høyere SPF til barna. De helt små kan gjerne plasseres under en parasoll, og for de noe større og mer aktive krabatene er solhatt og langermet genser et fint supplement.